2024

Június 1.
Gúta

Helyszínek
illustration-people-2-1
Érkezéskor javasoljuk, hogy autóitokkal az Adamis Anna  Városi Művelődési Központtól a Vízimalomig vezető úton parkoljatok le, így mindkét helyszínhez közel lesz az autótok.  A parkolásnál Mesefiguráink segítenek az eligazodásban.
A Mesevárosba érkező családokat ebéd után  csoportokba rendezzük. Minden csoportot egy-egy Mesefigura kísér majd és a közös kalandozás első perctől kezdve a búcsú pillanatáig segít eligazodni mesés birodalmunkban. Mutatja az utat a próbatételek felé és apró tanácsokkal lát el a feladatok során.

Jegyezd meg jól a csoportodat fogadó Mesehősöd és ne téveszd szem elől a programsorozat alatt!

 1II. Mosolygó Márton király palotája

( Városi Művelődési Központ )

Mesebeli utazásunk első állomása Márton király palotája lesz. Képzeld csak el, hogy egy színpompás királyi palotába lépsz be, ahol jókedv és játék köszönt mindenkit! 
Márton király palotájának színháztermében a gyerkőcök egy szórakoztató mesejáték részesei lehetnek, Pomádé király új ruhájának különleges történetét megismerve. A mesejáték izgalmas fordulatokkal és mosolygós pillanatokkal teli, a gyerkőcök pedig egyszerre szórakozhatnak és tanulhatnak a mesevilágban.

 

2. Bolondos baktatás a Vidám Vándorúton

A mesejáték után ideje megmozgatni elgémberedett végtagjainkat! Kalandra fel! Induljunk egy varázslatos utazásra együtt a Mesevárosba! De nem akármilyen út vezet oda! A Vidám Vándorúton a nevetés és a jókedv mindent áthat. Találkozhatsz Vigyori Tódorral, az udvari bolonddal, az események sztárjával, aki folyamatosan szórakoztatja a kicsiket és a nagyokat. A hangulatot pedig utcazenészek fokozzák, zenéjükkel még vidámabbá téve az utazást.
De nicsak, ki ez a furcsa alak az úton? Ahogy közelednek a Vízimalomhoz, a gyerkőcök egy rőzsét cipelő öreganyóval is találkoznak az út mentén. Ha a gyermekek segítenek az öreganyónak, cserébe egy varázsporral tömött szelencét kapnak jutalmul. Ezzel a varázsporral még lesz dolguk, úgyhogy tanácsos a kapott szelencét jól megőrizni az út során!

 

3. Csodák hídja

 A mesék birodalmába tartó egyetlen út a Csodák hídján keresztül vezet. A hídon egy mosolygós varázsló, Szivárvány Bendegúz köszönti a gyermekeket és elárulja nekik a híd titkát. A hídra ugyanis egy láthatatlan kapun keresztül juthatunk fel, amely csak akkor nyílik ki, ha varázsport szórunk rá, de sajnos Bendegúznak elfogyott a varázspora!

Sebaj, a gyermekek segíthetnek neki. Az öreganyótól kapott varázsporral megnyithatják a híd láthatatlan kapuját.

Folytathatjuk is az utunkat a Csodák Hídján át Mesevárosba, de a híd túloldalán egy újabb meglepetés várja a gyerekeket! Egy kincsesláda. Szivárvány Bendegúz, a láda őrzője el is mondja a gyerekeknek, mi a kulcs a kincsesládához:
Ahhoz, hogy a ládát kinyithassák, mindenkinek teljesítenie kell 5 próbát a Mesevárosban és el kell hozniuk a sikeres próbákért kapott 5 mesetallért Bendegúznak.

A tallérokat Bendegúz tarisznyájába dobva a kincsesláda megnyílik és minden gyerekre egy kedves ajándék vár: II. Mosolygó Márton király titkos levele különleges mondókákkal és varázsigékkel azokra az alkalmakra, amikor borúsan indul a nap.

Most, hogy már mindent tudunk, kalandra fel! Irány az első próbatétel helyszíne, Meseváros koncert színpadja!

4. Meseváros koncert színpad

Megérkeztünk Meseváros koncert színpadjára, ahol Marcsa, a pacsirta, az énekes madarak királynője és a Meseváros operájának fényűző szólistája áll a középpontban. Marcsa és zenekara arra készül, hogy elkápráztassa a gyerekeket különleges előadásával. A zenéjük olyan varázslatos, hogy még a fák is hallgatnak!

Varangy Klára, a varangyok legszebbje, mikor ezt meghallja, megsértődik és mérgesen ugrál a tóban. Miért? Mert ő is szeretett volna brekegni a gyerekeknek és éppen most érezte volna a legjobban magát.
 De ne aggódjunk, Marcsa egy igazi kis jótevő! Eperlekvárral próbálja engesztelni Klárát. Varangy Klára nem csak enni szereti az eperlekvárt, hanem az ajkára kenni is, és ezt rögtön meg is teszi. Eperlekváros cippes-cuppos csókot küld a gyerekeknek, amitől azok hangosan nevetnek és jókedvre derülnek. Klára és Marcsa gyorsan barátokká válnak, és közösen tanítják meg a gyermekeket a Meseváros indulójára.

A gyerekek biztosan csodálatosan énekelnek majd, és jutalmul egy-egy arany mesetallért kapnak Varangy Klárától. Máris megvan az első tallér, jöhet a következő próbatétel!

 

5. Az évszakok tündéreinek birodalma

A Tavasz, a Nyár, az Ősz, és a Tél tündérei összezördültek. S hogy miért? Azon versengenek melyikük tud szebben táncolni. Ajaj! Ebből nagy baj lehet! Ha sokáig tart haragjuk, az évszakok összekeverednek, s bizony ennek a Meseváros lakói sem örülnének.

De itt jön a segítség: Hopsza Jancsi, Meseváros hivatalos tánctanára előáll egy tervvel: Ő tudja, hogy csak a gyermekek közös tánca képes lenyűgözni a tündéreket, és ezzel véget vetni a versenynek.

A gyerekek lelkesen tanulják a Hopsza Jancsi által bemutatott tánclépéseket, majd előadásukat látva a négy tündér ráeszmél, hogy nincs szebb látvány, mint amikor csillogó szemű gyerekek együtt táncolnak. Az évszakok tündérei békét kötnek, és örömmel csatlakoznak a gyermekekhez a táncban. A táncos lábú gyermekek jutalma a közös élményen túl egy újabb mesetallér.

 

6. Döbrögi uraság rétje

Lúdas Matyi ácsnak öltözve, álruhában épp visszatért, hogy megleckéztesse Döbrögi uraságot. Okos csellel a  fához kötözve arra készül, hogy visszaadja a 20 botütést, amit ő kapott igazságtalanul. Ki más számolhatna vele együtt mint a gyermekek?

De hiába sikerült túljárnia az uraság eszén, mégsem felhőtlen az öröme! Szeretett libái eltűntek és az erdőben rókák lesnek rájuk, minél előbb meg kell találni mind! Szüksége lesz a gyermekek segítségére.

Gyorsan-gyorsan, keressük meg mind! Jutalmul a megtaláló iskolák és óvodák csoportjai egy-egy libatollat kapnak Matyitól ajándékba. Közel a cél, már háromra duzzadt a tarisznya tartalma. Kalandozzunk tovább!

7. A Vasorrú bába háza

Utunkat folytatva elérkezünk a Vasorrú bába házához, ahol valami nagyon furcsa dolognak lehetünk tanúi…

Vasorrú bába Jancsit épp a kemencébe készül rakni. Már izzik a tűz.
Juliska próbálja rávenni a gonosz banyát, hogy mutassa meg hogyan kell a lapátra ülni. A boszorka azonban nagyon agyafúrt. Megtudta, hogy az emberek világában miként végződik a története. Nem akar a lapátra ülni. Míg a boszi elszalad, hogy fát hozzon a tűzre, Juliska a gyerekektől kér segítséget. Jaj! – mit lehetne tenni?

Megvan! Zsákból, szalmából bábut készítenek, és ráadják Jancsi mellényét. Jancsit kiszabadítják. A boszorka a bábut rakja a kemencébe.

Mikor a vasorrú bába ráébred, hogy túljártak az eszén szétpukkad mérgében. Porrá válik.

Örömükben és hálájuk jeléül Jancsi és Juliska egy-egy mesetallért ajándékoz a gyermekeknek. Megvan a negyedik aranytallér, jöhet az utolsó próbatétel!

 

8. Kelekótya jóságos Biszi-Boszik kunyhója 

A Kelekótya  jóságos  boszik versengenek. Hogy min? Hát azon, hogy ki tud a leggyorsabban repülni a seprűjén! De sajnos, a verseny közben történt egy kis galiba: a nagy versengésben a seprűk eltörtek. Most mi lesz? Hol van a varázskönyv, amiben a járgányokat megjavító varázsige rejlik?

Szivárvány Bendegúz gyanúsan hallgatag. Ő volt az, aki megviccelte a boszikat és varázspálcájával legyintve eltüntette a könyvet.  Csak akkor vonja vissza a varázslatot, ha választ kap három találós kérdésre.

De a kelekótya  boszik nem tudják a helyes választ. Csak a gyerkőcök segíthetnek visszaszerezni a varázskönyvüket. Bendegúz szíve megenyhül a gyerekek okos válaszait hallgatva, s varázspálcájának egyetlen legyintésével előkeríti a könyvet.  
Jó tett helyébe jót várj!  A boszik egy-egy mesetallért ajándékoznak az okos gyermekeknek, amiért segítettek nekik.

Összegyűlt az 5 mesetallér, indulás vissza Szivárvány Bendegúzhoz a Csodák hídjára, ahol a gyerekek a tallérokat  leadva kinyithatják a kincsesládát és megkaphatják végre méltó jutalmukat : II. Mosolygó Márton király jókedvre derítő titkos levelét  a különleges mondókákkal és varázsigékkel a borongós napokra.  A levelet Meseváros összes lakója is aláírta, hiszen ők is segítettek a királynak, hogy olyan gyűjteményt állítson össze a gyermekeknek, amivel garantáltan jókedvű lesz az év minden napja! 

 

Összegyűlt az 5 tárgy, indulás vissza Szivárvány Bendegúzhoz a Csodák hídjára, ahol a gyerekek tarisznyájukat leadva kinyithatják a kincsesládát és megkaphatják végre méltó jutalmukat : II. Mosolygó Márton király jókedvre derítő titkos levelét a különleges mondókákkal és varázsigékkel a borongós napokra. A levelet Meseváros összes lakója is aláírta, hiszen ők is segítettek a királynak, hogy olyan gyűjteményt állítson össze a gyermekeknek, amivel garantáltan jókedvű lesz az év minden napja!

Miközben a gyermekek a helyszínek között sétálnak találkozhatnak még Hamupipőkével, Csipkerózsikával, és bizony még Piroska is ott lesz. S a farkas? – Mindent azért nem árulhatunk el.

A program helyszíne


Mesevárosunk  
Gúta (Kolárovo) városában , Szlovákiában található.

Helyszínek Gúta városán belül:

Városi Művelődési Központ  (II. Mosolygó Márton király a palotája): 946 03 Gúta, Szlovákia, Templom tér 4.

Vízimalom területe (bejárat a Csodák hídján át) : 946 03 Gúta, Szlovákia, Petőfi sor 4.

A Mesevárosba való utazást minden intézmény saját maga biztosítja!

Kövess minket Facebookon is!

Facebook

Támogatóink

Videó lejátszása

Történetünk

..